27 stycznia 2021 roku – podsumowanie projektu „Zdrowo jem, więcej wiem”

W październiku 2020 roku Zdrowiaki z 2b i Słodziaki z 3b przystąpiły do projektu „Zdrowo jem, więcej wiem” organizowanego przez Fundację Banku Ochrony Środowiska pod honorowym patronatem Małżonki Prezydenta PR Agaty Kornhauser – Dudy.
Projekt dotyczył promowania zdrowego odżywiania wśród dzieci z młodszych klas szkolnych. Podzielony był na 5 części:

1. Poznajemy owoce i warzywa.

Część poświęcona promowaniu warzyw i owoców, które odgrywają dużą rolę w prawidłowym rozwoju, bowiem dostarczają młodym organizmom niezbędnych składników w postaci minerałów, witamin, błonnika. Przyczyniają się także do zachowania zdrowej sylwetki, która przekłada się na kondycję całego organizmu. Podczas zajęć bawiliśmy się w zabawy: „Moje warzywko”, „sałatka jarzynowa”, rozwiązywaliśmy zagadki, uczyliśmy się piosenki dotyczącej warzyw i owoców.

2. Konkurs „Jem owoce i warzywa”.

Zajęcia poświęcone zostały wykonaniu pracy plastycznej promującej jedzenie owoców i warzyw. Za pomocą rysunku dzieci miały podkreślić wartość odżywczą tych produktów oraz fakt, że nie można ich pominąć w codziennej diecie. Uczniowie bardzo zaangażowali się w wykonanie prac plastycznych, wykorzystując rożne pomoce plastyczne – plastelinę, sznurki, pastele, farby, naklejki, materiały. Najlepsze prace zostały nagrodzone.

3. Cukier? Nie, dziękuję!

Podczas kolejnych zajęć uczniowie dowiedzieli się, iż jedzenie na co dzień słodyczy jest szkodliwe. Podkreślono konsekwencje spożywania cukru, który prowadzi do otyłości, próchnicy zębów, bólu brzucha i głowy, trudności z nauką oraz koncentracją uwagi. Dzieci wysłuchały fragmentu książki „Kubuś Puchatek” A. Milnego, odmierzały łyżeczką taką ilość cukru, jaka zawarta jest w napojach słodkich, uczyły się piosenki, oglądały krótkie filmy dotyczące szkodliwości spożywania słodyczy. Na koniec zajęć uczniowie przedstawili swoje pomysły na ograniczenie cukru poprzez wprowadzenie do diety takich produktów jak: owoce, miód, suszone owoce, orzechy, bakalie.

4. Konkurs „Reklama Zdrowych Słodyczy”.

Zadaniem uczniów było stworzenie reklamy w formie plakatu zachęcającego do zrezygnowania ze słodyczy na rzecz owoców, warzyw, orzechów i bakalii. Dzieci wykonały prace indywidualnie lub w 3-4 osobowych grupach.

5. Dzielimy się wiedzą: Kolorowy talerz.

Ta część poświęcona była promowaniu wiedzy na temat warzyw i owoców oraz szkodliwości cukru. W tym celu zaprezentowano na korytarzach szkolnych prace plastyczne dzieci: „Jem owoce i warzywa”, „Reklama zdrowych słodyczy”, by mogli zobaczyć je inni uczniowie i nauczyciele. Przesłano rodzicom artykuł „Słodycze – nie na zdrowie” oraz przedstawiono informację na temat „Kolorowy talerz – czyli garść informacji o warzywach i owocach”.

Projekt realizowany był podczas zajęć lekcyjnych i cieszył się dużym zaangażowaniem uczniów.

 

Skip to content